Niebieskie bydło belgijskie

Niebieskie bydło belgijskie

Początki błękitnej, belgijskiej rasy bydła sięgają pierwszej połowy XIX wieku, kiedy to z inicjatywy rządu sprowadzono z Anglii pierwsze stada bydła rasy shorthorn. Niestety rezultaty krzyżowania sprowadzonej rasy z lokalnym bydłem belgijskim zawiodły oczekiwania większości rzeźników i aż do końca XIX wieku rasa ta popadła w niełaskę.”Shorthorny pozostawiły jednak po sobie ślady.

Dzisiejsze bydło belgian blue posiada gen dereszowatej maści, który osobnikom homozygotycznym daje białe, a heterozygotycznym niebieskie umaszczenie”. Przełomowym momentem w historii rasy było pozyskanie 1 lutego 1956 roku buhaja Gedeona du Vieux-Chateau de Maurenne do Centrum Inseminacji w Loncin. Buhaj ten uznawany za ojca rasy belgijskiej biało-błękitnej odznaczał się bardzo dobrym umięśnieniem, o wyraźnej hipertrofii mięśni. Wykorzystanie na szeroką skalę buhaja do inseminacji doprowadziło do rozpowszechnienia genu hipertrofii mięśni w dużej części populacji i pojawienia się cechy podwójnego umięśnienia. Cechy charakterystyczne rasy belgijskiej biało-błękitnej:

  • duża zdolność adaptacji do różnych warunków klimatycznych,
  • dobre wykorzystanie paszy przy obfitym żywieniu,
  • łagodny temperament,
  • bardzo wysoka mleczność matek (to gwarancja fantastycznych wyników odchowu cieląt),
  • wybitne umięśnienie z wyraźnie zaznaczoną hipertrofią mięśni (mocno rozwinięta partia karku i grzbietu oraz zadnia część z cechą podwójnej pośladkowości),
  • delikatny kościec i szlachetna głowa,
  • cienka skóra,
  • umaszczenie od białego poprzez błękitne, aż do całkowicie czarnego, a także kombinacje tych barw.

Popularność błękitnej, belgijskiej rasy stale rośnie. Mięso pochodzące od bydła tej rasy odznacza się bowiem wysoką jakością, bardzo małą zawartością tłuszczu oraz dużą przydatnością kulinarną.

Zapraszamy do podzielenia się swoimi doświadczeniami związanymi z hodowlą bydła tej rasy.

źródło artykułu

Close Menu

Pin It on Pinterest

Close Panel